perjantai 17. heinäkuuta 2015

Elliot Tiber: Woodstock. Tre dagar som förändrade världen - och mitt liv ( Norstedts, 2009)




Omslagsbild: Woodstock


Luin tätä kirjaa Pride-viikolla, mikä sopi oikein hyvin kirjan seksuaalisen identiteeti löytymisen teemaan. Päähenkilö kertoo tapahtumista, jotka johtivat Woodstock-festivaalin järjestämiseen hänen kotiseudullaan, mutta iso osa kirjasta on myös elämänkertaa, jossa kerrotaan hänen elämästään vanhempiensa hotellin työntekijänä, konserttien järjestäjänä ja maaseudulle opintpjensa jälkeenpalanneena poikana.Sattumalta hän päätyy avustamaan suuren Woodstock- tapahtuman järjestelyissä naapuron pelloille ja tällä sattuman tuottamalla ihmeellä on suuri merkitys kirjailijalle itselleen, hänen identiteetilleen taiteilijana ja kyvylleen kokemuksen jälkeen lähteä omalle tielleen kiltin, perhettään ja vanhempiaan auttavan uhrautuvan juutalaispojan roolista.

Koska hän kirjoittaa kirjaa jo iäkkäänä, kokeneena ammattilaisena ( komediatekstien professorin uransa jälkeen) on tekstin ytimekkyys äärimmäisen tehokasta. Muutamilla taidokkaasti valituilla sanoilla hän saa tekstin eläväksi ja nuoren Elliotin tunteet sekä kasvu tulevat lähelle.

  Arvokkaan lisän hän tuo myös kirjaamalla ylös gayhistoriaa, kuvaten tuon ajan maailmaa.Tuolloin homloseksuaalisuus oli rikos, joten kaikki tunteet ja teot piti salata eikä kukaan osannut terveellä tavalla opastaa ja ohjata identiteetistään epävarmoja nuoria. Ilman kokemusta Woodstockiin osallistuneiden hippien vapaamielisyydestä ja armollisuudesta ei Elliot varmaan koskaan olisi saavuttanut elämässään sitä harmoniaa ja onnea, josta hän loppuvuosia kuvatessaan kertoo.

Huippukirja!!!!   Tuntui hienolta, että Elliot Tiber jakoi elämäntarinaansa ja hetket Woodstockin synnystä meille muillekin.  Eikä ihme, että Ang Lee on sen myös elokuvannut! Leffakin on tosi hyvä kuvaus tästä kolme päivää kestäneestä historiallisesta konsertista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti