perjantai 1. elokuuta 2014

Robert Galbraith: Käen kutsu ( Otava, 2013)


Luettuani J.K. Rowlingin upean Paikka vapaana-kirjan halusin ehdottomasti tutustua häneen kirjailijana lukemalla kaikki muutkin hänen kirjoittamansa teokset.

Hesarin pikku-uutisessa J.K. Rowling sanoo kirjoittavansa dekkareitaan salanimellä Robert Galbraith tulevaisuudessa enemmän kuin Harry Pottereita, joita hän alun alkaen suunnitteli kirjoittavansa seitsemän. Ihan hyvä uutinen! Laatua siis odotettavissa.

Käen kutsu on mielestäni enemmän perinteinen brittidekkari kuin erityisesti J. K. Rowlingin teokseksi tunnistettava kirjallinen taidonnäyte. Ehkä hän siksikin valitsoi salanimellä kirjoittamisen, kuka tietää? Taidonnäyte tämäkin toki on, mutta enemmänkin tekninen sellainen, sillä kirjailija kuljettaa tarinaa hienosti ja hyvin tyypillisesti dekkariperinteen mukaisesti eteenpäin, eikä kirja sisällä ainakaan kovin paljon saman tyyppistä yhteiskuntakritiikkiä tai oivaltavaa ihmiskuvausta kuin esim. aiemmin mainittu Paikka vapaana tai Harry Potterit. Yhteiskuntaluokkien eroavaisuuksia tämänkin kirja näyttää, samaten julkisuuden henkilöiden luksuselämää, jota myös peilataan huonompiosaisen henkilön kautta.

Äärimmäisen kiinnostavaa on lukea tulevia jatko-osia, jonka jälkeen taas on todella kiinnostavaa analysoida tunnelmia lukijana- nykyäänhän dekkarit ovat jonkinlaisia sarjakirjoja nekin, kun päähenkilö on taustalla sama ja tapahtumat vain vaihtuvat, kuin Viisikko-seikkailuissa ikään. 


Käen kutsu -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti