tiistai 21. tammikuuta 2014

Helen Wells: Ursula suurkaupungissa ( Kustannusosakeyhtiö Tammi, 1959)

Kirjaston kierrätyshyllyssä, mieletön nostalgiasyöksy! Ruskeapilkkuinen paperikansi, muistan niin selvästi, miten kosketin sormellani samanlaisia kansia Etelä-Haagan kirjaston lasten - ja nuortenosaston hyllyllä, ja lainasin yksi osa kerrallaan kotiin luettavaksi!

Nyt aikuisena oli ihana palata samaan lukumaailmaan, jossa vierailin lähes viisikymmentä vuotta sitten, senaikaisella ymmärryksellä ja elämänkokemuksella varustettuna! Tämän päivän näkökulmasta se maailma tuntui vanhanaikaiselta ja menneeltä, mutta ah niin nostalgiselta!

Amerikan keskilännestä kotoisin oleva, vasta sairaanhoitajaksi valmistunut nuori tyttö muuttaa ystävättäriensä kanssa New Yorkiin, aloittaakseen työt terveyssisarena kaupungissa. Uskomattoman idyllistä, mutta myös kovin koskettavaa. Ihmiskuvaus on lämmintä ja välittävää, ystävyys hauskaa ja elämäniloista. Loppu tietenkin onnellinen...

Tuntuu, että myös uudemmissa julkaisuissa on häivähdys tätä samaa aikakautta ja nostalgiaa sekä naisten itsenäistymistä ja työidentiteettiä - onhan nyt julkaistu mm. Hakekaa kätilö!, ruotsinkielinen Än finns det hopp ja televisiosarjoissa Fröken Frimans krig. Nämä tosin aikuisille, mutta ehkä juuri niille aikuisille, jotka nuorena näitä Helen Wellsin kirjoittamia Ursula-sarjan kirjojakin  ovat lukeneet!  

kuva: Ursula suurkaupungissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti